Een stapje verder

21 november 2016

Aran, een jonge Koerd, komt als absolute beginner bij me in de klas. Spreekt geen Engels of andere Europese taal, alleen Koerdisch en een beetje Arabisch, maar dat kan hij niet lezen. Communiceren lukt dus alleen als er een andere Arabisch sprekende in de buurt is. De eerste maanden heeft hij gelukkig steun van een Tunesische leeftijdsgenoot die ook Frans spreekt. Soms is het puzzelen met talen om iets duidelijk te maken. “Ik wil graag een taalcoach” laat hij via zijn klasgenoot weten. Hij vertelt dat hij bij Vluchtelingenwerk al lang voor een taalcoach op de wachtlijst staat. Bij hem in het stadsdeel is het lastig, er wonen vooral buitenlanders. Ik schrijf een mail voor hem naar een andere organisatie. Helaas sturen die bericht terug dat ze pas voor een taalcoach bemiddelen als hij een paar maanden verder is, omdat communiceren echt nog onmogelijk is in dit stadium.

Na een paar maanden vertrekt de Tunesiër naar een andere groep en Aran lijkt zich een beetje verloren te voelen. Gelukkig merkt hij dat ik van goede wil ben. Door zijn dichte wimpers werpt hij soms een schuchtere blik op me. Op een dag komt hij naar me toe in de pauze en vraagt me “Hoe gaat het?” “Goed, dankjewel, en met jou?” vraag ik. Het valt me op dat hij zo veel mogelijk in hele zinnen spreekt en heel goed verstaanbaar is. Hij heeft goed geoefend! Vanaf dat moment lijkt het alsof hij elke dag een nieuwe zin op me uitprobeert. Hou je van dieren? Wat vind je een mooie kleur? Wat ga je dit weekend doen? Ik geef hem altijd eerlijk en geamuseerd antwoord en vraag hem dan ook iets. Zo kom ik erachter dat hij als analfabeet naar Nederland was gekomen, in het asielzoekerscentrum had hij pas leren lezen en schrijven! Ik vind dat heel knap, hij doet het zo goed! Vooral omdat ik in mijn lespraktijk vaker zeer laagopgeleide mensen heb gezien, en dat meestal mensen zijn die veel moeite hebben met de schoolse omstandigheden en de eisen die gesteld worden. Aran slaagt erin, me aan het lachen te maken met soms verrassende woorden en zinnen die hij ineens blijkt te kennen. “Van YouTube geleerd”, vertelt hij soms. Met altijd een lachje dat vooral met zichzelf lijkt te spotten.

Op een dag kom ik zelf op internet iets tegen over een organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen die vrijwilligerswerk willen doen en bedrijven of mensen die zo’n vluchteling kunnen gebruiken en begeleiden. We noemen dat een ‘taaloefenplek’ en in de praktijk werkt dat meestal heel goed voor alle partijen. Ik neem contact op, specifiek met Aran in mijn hoofd. Hij heeft me weleens verteld dat hij boer was en van dieren houdt, vooral paarden en honden. Graag zou hij weer boer worden, maar ja, we zitten nu eenmaal in een stad! Toch zijn er natuurlijk wel kinderboerderijen en zorgboerderijen in en om Amsterdam. Ik laat het graag aan deze specialisten over om iets voor hem te zoeken.

Omdat het nog in een stadium is dat er niets concreets afgesproken hoeft te worden en ik ook nog niets tastbaars voor hem heb, vertel ik hem er nog even niet over. Maar als de dames van de organisatie willen komen kennismaken, moet ik hem toch uitleggen waar ik mee bezig ben. Dan vertelt hij, dat hij werk heeft gevonden in een restaurant, voor 2 avonden in de week om mee te beginnen, maar dat kan later meer worden. Het gaat om een Libanees restaurant waar hij de afwas doet. Hij is ook niet zo happig op “gratis werk”, zoals hij vrijwilligerswerk noemt. Begrijpelijk. Ik stuur de dames van de organisatie door naar mijn manager en daar wordt nu bekeken of ze misschien iets kunnen doen voor andere mensen in mijn en andere groepen. Er zijn er genoeg die iets willen doen behalve Nederlands leren, een beetje voetballen en tv kijken. De meesten zijn jonge mannen, vol energie. En ieder mens wil zich nuttig maken. Daar worden we gelukkig van. Dus ik feliciteer Aran en blijf hem aanmoedigen om zijn talenten te gebruiken. Hij zal er wel komen.

Wat zou het fijn zijn als alle buitenlanders, en dan vooral vluchtelingen, opgevangen konden worden met oog voor wat ze wel kunnen en willen. Met taaloefenplekken, taalcoaches en taallessen komen we een heel eind!

Deel deze pagina:
Direct een afspraak maken of meer informatie.
Design and development by Modern Times Media