Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt, oriënteren en uitvoeren

7 november 2016

Sinds een paar weken begeleid ik naast mijn werk als consulent, ook cursisten voor de module ONA, maar wat houdt dit nu eigenlijk in?

Een onderdeel van het inburgeringstraject is Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt. Klinkt ingewikkeld, iets minder ingewikkeld is misschien de  afkorting ONA. Dit onderdeel is verplicht voor inburgeringsplichtige nieuwkomers vanaf 1 januari 2015.

Bij inburgeren denk je in de eerste instantie alleen aan de Nederlandse taal. Natuurlijk is dit ook de basis, want voor het volgen van het onderdeel ONA moet je Nederlands op A2 niveau zijn, de lessen worden in het Nederlands gegeven.

Tijdens mijn intakegesprekken probeer ik zo duidelijk mogelijk uit te leggen waarom ook het onderdeel ONA zo belangrijk is. Vraag cursisten zichzelf de vraag te stellen “wat wil en kan ik doen als ik uiteindelijk ben ingeburgerd”? Een lastige vraag, want velen zijn hier nog helemaal niet mee bezig.

Ik stel mijn vraag weer tijdens de lessen, “wat wil ik, wat kan ik zijn” en hier ga ik uitgebreid op door. Thema’s die onder andere worden behandeld zijn:

  • Hoe vind ik een passende baan?
  • Hoe kan ik mijzelf zo goed mogelijk presenteren en voorbereiden op een sollicitatiegesprek?
  • Diploma’s, werkervaring uit land van herkomst, wat kan ik hiermee doen, welke waarde heeft dit?

ONA, de start is oriënteren maar het doel is uitvoeren.

Deel deze pagina:
Direct een afspraak maken of meer informatie.
Design and development by Modern Times Media