Sociaal contact motiveert

2 september 2016

Een veel voorkomend probleem bij onze cursisten is het tekort  aan Nederlandse contacten.  In het dagelijks leven hoef je eigenlijk geen contact met anderen te hebben: tijdens het pinnen hoef je niet te praten, met boodschappen doen eigenlijk ook niet en contact met instanties is te ingewikkeld om je net geleerde Nederlands op te oefenen. Vanuit de behoefte om contact met Nederlanders op te bouwen ben ik enige tijd geleden met die vraag afgestapt op de wandelgroep die elke dinsdag en donderdag bij ons in het gebouw verzamelt. Op de vraag wordt positief gereageerd. ‘Maar…..’zegt de leidster, ‘we willen graag dat ze dan ook meedoen. Dus samen wandelen, en ondertussen praten. ‘

Ik overleg met de klas. Zij reageren instemmend. De eerstvolgende keer verzamelen we dus samen met de andere wandelaars op de gang. Ik stel de cursisten heel kort voor en geef de andere deelnemers een korte instructie: ‘als u spreekt: niet te snel, korte zinnen en eenvoudige woorden’.

We gaan op pad. Onderweg zie ik al dat er contact wordt gemaakt. Leuk! Er wordt gepraat over persoonlijke zaken, maar ook over de omgeving. En als er een stilte valt is dat niet erg, al wandelend is er genoeg te zien. Voor sommigen is praten en lopen tegelijk toch wel moeilijk, regelmatig staan er kleine groepjes even stil om zich even te concentreren op het spreken.

Na afloop van het wandelen zitten de Nederlanders tussen de cursisten aan de koffietafel. Ook daar gaat het gesprek verder. Af en toe met handen en voeten, af en toe begrijpt men elkaar niet helemaal, maar de sfeer is positief en de cursisten hebben vertrouwen om te durven praten in deze toch wel vreemde groep.

In het zaaltje zitten ook twee dames te handwerken. Een aantal cursisten bekijken het handwerk en starten een klein gesprekje hierover. Ze geven aan hiervoor ook wel belangstelling te hebben.

Helaas is het nu weer tijd om naar de klas te gaan. De cursisten hebben nu gezien wat er te doen is, samen met andere Nederlanders. Sociaal contact motiveert!

Deel deze pagina:
Direct een afspraak maken of meer informatie.
Design and development by Modern Times Media