Stemmen is ook meedoen!

13 april 2016

De hele week gaat het in Nederland over het referendum. Ook in de auto naar de les locatie toe zijn de actualiteitenprogramma’s er vol van. Ik luister met een half oor en bedenk het item waarmee ik de dag zal opstarten. Referendum? Nee, te ingewikkeld om uit te leggen.

Ik parkeer de auto en zie buiten een bord met stembureau. Ik loop naar binnen en wordt in de gang begroet door een vierhoofdig stel aan een tafel. Snel scan ik de gang en zie stemhokjes. Na een kort praatje met de dames en heer van het stembureau over het stemmen vertrek ik naar mijn lokaal.

Ik ben in dubio. Ik had met mezelf afgesproken dat ik niets met het referendum in de les zou doen, maar dit is een unieke kans om de cursisten in fysieke aanraking te laten komen met het stemmen. En dat ook nog om de hoek…. Deze kans kan ik eigenlijk niet laten lopen.

Ik besluit mijn lesprogramma om te gooien. We starten met de actualiteit. Wat is er voor bijzonders vandaag? Enkele van de cursisten hebben de actualiteiten gevolgd. We hebben het over stemmen, verkiezingen en referendum. Ik vraag aan de cursisten: ‘Vinden jullie het leuk om ter plekke te kijken?’ We besluiten met elkaar om naar het stem’lokaal’ te gaan. Ik vertel en laat zien hoe het stemtraject verloopt, hoe het stembiljet eruit ziet, dat je na inleveren van je stembiljet een invulformulier krijgt, dat je dan aankruist ja of nee. Af en toe word ik gesouffleerd door de medewerkers van het stembureau.

Inmiddels wordt het al aardig druk. De lesgroep gaat opzij en geeft ruimte aan de bezoekers die willen gaan stemmen. De bezoekers dienen ter plaatse als “lesobject”. Ik geef met woorden de handelingen aan die de bezoekers doen om te stemmen.

Teruggekomen in de klas vraag ik naar de ervaringen van de cursisten. Zij vonden het allemaal erg leuk om het mee te maken. Ook de contacten die ontstonden tussen bezoekers, de medewerkers van het stembureau vonden ze prettig. Als ze binnenkort hun inburgering hebben gehaald,mogen ze stemmen. Ik hoop dat ze dat te zijner tijd ook echt gaan doen.

“Want stemmen is ook meedoen!”

Deel deze pagina:
Direct een afspraak maken of meer informatie.
Design and development by Modern Times Media