Twee culturen, een stukje dichter bij elkaar

12 juli 2016

Het leuke en boeiende aan mijn werk als consulent is dat elk intake gesprek mij weer een stukje dichter bij een cultuur brengt. Vandaag is mijn eerste intake gesprek met een mevrouw uit Pakistan.

Mevrouw wacht op mij in de gang en klopt niet aan zoals de meesten doen. Als ik mij heb voorgesteld en de deur voor haar open houd, blijft zij staan. Ik zeg haar nogmaals vriendelijk dat zij naar binnen mag gaan, maar ze schudt nee en zegt “u gaat“. Ik ga haar voor en vraag haar weer vriendelijk te gaan zitten. Ze blijft staan, schudt weer nee en wacht tot ik ga zitten.

Mevrouw spreekt een beetje Nederlands en Engels en ik begin mijn gesprek met haar. Naast de basis- en achtergrondgegevens van de persoon wordt er ook een Nederlandse taaltest afgenomen waarin het startniveau wordt bepaald. Welke opleidingen zijn er gevolgd in het land van herkomst, maar ook werkervaring en leeftijd spelen zeker een rol in mijn advies voor het te volgen inburgeringstraject.

Ik zet de computer aan en ga zelf op mijn hurken naast mevrouw zitten om de test op te starten. Mevrouw staat abrupt op uit haar stoel en gaat naast mij, ook op haar hurken zitten. Ik kijk haar denk ik nogal verbaasd aan en zeg dat zij op de stoel kan blijven zitten om zo de test de doen. Mevrouw schudt weer nee. Mijn vermoeden wordt bevestigd, als ik ga staan, gaat mevrouw ook staan.

Ik voel mij hierdoor een beetje ongemakkelijk en mevrouw merkt dit aan mij, ze pakt mijn hand en legt mij in haar eigen woorden uit dat het voor haar een vorm van beleefdheid is. Op mijn beurt probeer ik haar uit te leggen wat beleefdheid voor mij inhoudt, we raken hierdoor in een interessant gesprek over cultuur en gewoontes.

Als het gehele intake gesprek is afgerond, loop ik naar de deur en ik loop nu direct de gang op. We geven elkaar weer een hand en moeten samen erg lachen.

Twee culturen, een stukje dichter bij elkaar.

Deel deze pagina:
Direct een afspraak maken of meer informatie.
Design and development by Modern Times Media