Zelfvertrouwen

20 december 2016

Als docent is het altijd verrassend wie je in de les krijgt. Ook al krijg je voorinformatie, het karakter van de cursist en de verhoudingen binnen het betreffende gezin zijn onbekend, totdat iemand daadwerkelijk in de klas komt.

Het is interessant om cursisten tijdens de cursus te zien veranderen. De andere cursisten hebben meestal een positieve invloed op hen, en er ontstaat een positieve sfeer in de klas waarbij de cursisten zich vertrouwd genoeg voelen om te praten en om fouten te durven maken. Ook ontstaan er sociale contacten tussen cursisten, waarvan het voor een aantal de eerste vrienden in Nederland zijn.

Sommige cursisten komen heel schuchter binnen. Onzeker, de Nederlandstalige omgeving is hen vreemd, ze weten niet hoe ze ergens alleen moeten komen en sommigen weten zelfs hun adres niet. Zo ook Thanuja, een zachtaardige vrouw uit Sri Lanka. Ze was in de les altijd heel stil, heel onzeker en bij het schrijven keek ze altijd met een half oog naar het geschrevene van haar buurman of buurvrouw in de les. Ook het spreken vond ze erg moeilijk. Vaak klapte zij daarbij dicht.

Op mijn aanvraag kreeg ze een taalcoach. Ik vroeg Thanuja wie zij als taalcoach kreeg. Hierop antwoordde zijn dat Carla bij haar kwam. Een lach kwam op het gezicht van Thanuja, toen ik zei dat ik Carla wel kende. Over en weer bracht Thanuja regelmatig de groeten over, iets waaraan we beiden plezier beleefden. Carla heeft heel veel met haar geoefend. Wij hebben ook contact met elkaar gehad voor een aanpak van specifieke aandachtspunten voor Thanuja. Nu, na ruim een jaar, is het spreken vooruit gegaan. En wat nog belangrijker is, ze heeft meer zelfvertrouwen. Ze is gelukkig in haar contacten met de taalcoach, ze gaat naar fietsles, en doet actief mee in de lessen. Daarbij is ze niet zo bang meer om te spreken en om fouten te maken.

Helaas moet ze stoppen. Ze is er nog niet helemaal, maar als ze mee blijft doen met de spreekactiviteiten in de wijkcentra, dan komt ze een heel eind. Ik zie haar vast nog wel een keer, op weg naar haar nieuwe leven.

Deel deze pagina:
Direct een afspraak maken of meer informatie.
Design and development by Modern Times Media